V Trebišove kolabuje už aj vývoz odpadu

Na poslednom zasadnutí mestského zastupiteľstva bola diskusia aj o problémoch s vozidlami na zber komunálneho odpadu. Dôvodom bol najmä fakt, že počas „dušičkového“ týždňa na dva dni skolaboval v Trebišove vývoz odpadu. Príčinou boli vážne poruchy na oboch smetiarskych autách, ktoré majú Technické služby k dispozícii. Vozidlá sú už dávno po limite svojej životnosti, závažné poruchy sú takmer na dennom poriadku a udržiavať ich v prevádzke vyžaduje obrovské investície do drahých náhradných dielov a nesmierne pracovné nasadenie opravárov z Technických služieb a autorizovaných servisov.

O problémoch so zastaranou komunálnou technikou sa vedelo už dávno a preto bývalé vedenie mesta v roku 2013 začalo verejné obstarávanie na nákup komunálnej techniky, vrátane nového auta na zber komunálneho odpadu. V roku 2014 bola podpísaná aj kúpna zmluva na dodávku komunálnej techniky. Bola dohodnutá aj možnosť odovzdania starého zberného vozidla na protiúčet, čím by sa znížila cena nového auta. V roku 2015 súčasné vedenie mesta proces nákupu smetiarskeho auta bez uvedenia dôvodu zastavilo. Alebo azda bolo dôvodom to, že smetiarske auto malo byť až príliš oranžové?

A čo týmto krokom súčasné vedenie mesta spôsobilo?

  • Terajší zlý až neúnosný stav techniky na zber odpadu,
  • možný opakovaný kolaps zberu komunálneho odpadu a tým ohrozenie verejného poriadku a čistoty v meste,
  • ekonomické škody  nadmernými a neefektívnymi výdavkami na opravu starej techniky,
  • staré smetiarske auto, ktoré malo byť čiastočnou protihodnotou za nové, za 3 roky úplne stratilo hodnotu.

Taká dôležitá oblasť, akou je zber odpadu, bola trestuhodne zanedbaná aj nevyužitím eurofondov na nákup novej techniky. Aj tu vedenie mesta ostalo len pri svojich predvolebných sľuboch. Vyzerá to tak, že obyvateľov mesta a Technické služby čakajú so smetiarskou technikou ešte krušné mesiace.

FOTOALBUM